Gwent, digitaalinen kerättävien korttipelien peli, kehitettiin ja julkaistiin CD Projektin toimesta. Se teki debyyttinsä Windowsilla, PlayStation 4:llä ja Xbox Onella vuonna 2018, ja sen jälkeen se julkaistiin iOS:lle vuonna 2019, Androidille vuonna 2020 ja macOS:lle vuonna 2021.
Peli, joka juontaa juurensa Andrzej Sapkowskin “Noituri”-romaaneissa ja The Witcher 3: Wild Hunt -videopelissä esiintyneestä korttipelistä, on kehittynyt itsenäiseksi kokemukseksi ainutlaatuisine mekaniikkoineen ja pelattavuudellaan.
Pelimekaniikka
Gwent on vuoropohjainen korttipeli, jossa kaksi pelaajaa kilpailevat kahdesta kolmeen erästä. Jokainen pelaaja käyttää kymmenen kortin kättä, jotka on vedetty 25 kortin pakasta, ja jokainen pakka kuuluu yhteen kuudesta fraktiosta, jotka tarjoavat erilaisia pelityylejä. Tavoitteena on voittaa kaksi kolmesta erästä keräämällä “voimapisteitä” pelilaudalle strategisten korttipelien avulla.
Peli on kehittynyt alkuperäisestä versiostaan The Witcher 3:ssa, ja siinä on tehty muutoksia, kuten piiritys rivin poistaminen, jättäen vain miekkarivin ja kaukorivin korttipaikkojen sijoittamista varten.
Pelaajan edistyminen ja palkinnot
Pelaajat etenevät päivittäisten tehtävien ja Journey-nimellä kulkevan taisteluosuusjärjestelmän kautta. Palkintoihin kuuluvat käsityötarvikkeet, korttipakat eli “tynnyrit” ja kyky luoda animoituja korttiversioita. “Hyvän pelin” -toiminto pelin jälkeen myöntää myös käsityötarvikkeita. Pelaajat voivat avata kosmeettisia esineitä ja muita palkintoja Palkintokirjan kautta.
Sijoittelu- ja rento pelaaminen
Gwent tarjoaa sekä sijoittelu- että rento pelaamisen tiloja. Sijoittelupelissä pelaajat kilpailevat kuukauden mittaisen kauden aikana tavoitteenaan edetä numerorankkeihin (1-30) ja saavuttaa Pro Rank pääsyä varten Viralliseen Kilpapelaamiseen.
Rento pelaaminen mahdollistaa ottelut ilman sijoitukseen liittyviä seuraamuksia. Peli sisältää myös tasoitusjärjestelmän, joka on erillinen sijoituksesta ja antaa pelaajille mahdollisuuden saavuttaa jopa arvoon Prestige 10.
Laajennukset ja henkilöstö
Peli, joka työllistää noin 100 työntekijää, on saanut laajennuksia, kuten yhden pelaajan roguelike-korttirakennuspelin Gwent: Rogue Mage (Resurssi: korttipelit), joka julkaistiin vuonna 2022.
Alustojen saatavuus
Gwent on tällä hetkellä saatavilla Windowsilla, iOS:llä ja Android-alustoilla. Tuki PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle lopetettiin kesäkuussa 2020 tulotekijöiden vuoksi. Peli mahdollistaa ristiinpelaamisen tietokone- ja konsoliversioiden välillä ja julkaistiin myös Steamissa toukokuussa 2020 ja Apple M1 Macille huhtikuussa 2021.
Tulevaisuudensuunnitelmat ja kestävyys
CD Projekt Red ilmoitti merkittävistä muutoksista Gwentille. Vuonna 2023 he aikovat julkaista 72 uutta korttia kolmessa erässä, keskittyen tasapainoon ja strategisen monipuolisuuden lisäämiseen.
GWENT Mastersin viimeinen kilpailukausi, Kausi 5, järjestetään vuonna 2023. Vuodesta 2024 lähtien Gwentiin ei enää lisätä uusia kortteja. Sen sijaan peli siirtyy yhteisön ohjaamaan malliin, jossa pelaajat äänestävät kuukausittaisista tasapainomuutoksista.
Uusi edistymisjärjestelmä on myös kehitteillä kannustaakseen monipuolista pakkojen rakentamista ja palkitsemaan saavutuksista.
Tuen vähentäminen
CD Projekt Red on ilmoittanut, että he vähentävät aktiivista kehitystukea Gwentille vuoden 2023 lopussa. He uskovat, että lähes kaikki peliin suunnitellut kortti-ideat ja mekaniikat ovat tuolloin toteutettu. Siirtyminen ylläpitomoodiin vuodesta 2024 lähtien pyrkii osallistamaan yhteisöä aktiivisemmin pelin kehitykseen.
Johtopäätös Gwentin matka minipelistä The Witcher 3:sta itsenäiseksi digitaaliseksi korttipeliksi kuvastaa kehitystä, joka on syntynyt yhteisön osallistumisen ja kehittäjien innovaatioiden myötä.
Siirtyessään yhteisökeskeiseen vaiheeseen Gwent säilyttää perintönsä strategisena ja tarinallisesti rikkaana korttipelinä, joka on kunnianosoitus alkuperäiselle materiaalilleen sekä pelaajilleen ja luojilleen antamastaan omistautumisesta.