Digitaalisia pelejä pelattaessa pelaaja tarvitsee kunnon tarvikkeet. Pelikokemuksen optimoimiseksi kannattaa investoida myös peliympäristöön. Seuraavassa listattuna tärkeimpiä tarvikkeita ja asioita, joilla pelikokemuksesta saa mahdollisimman miellyttävän.
Peliaika on omaa aikaa
Pelaaminen vie aikaa, joten sitä on hyvä varata tarpeeksi etukäteen, etenkin jos kyse on moninpelistä – mikään ei ole ärsyttävämpää kuin pelikaveri, joka kertoo joutuvansa lähtemään tunnin päästä. Jos tiedät, että pelipäivälle tai -illalle on suunnitteilla jo muita aktiviteettia, ei kannata ylibuukata itseään. Etukäteissuunnittelua tarvitaan lähinnä tetristä monimutkaisemmissa pelisessioissa, joissa vaaditaan syvällisä keskittymistä. Kun suunnittelee pelisessiota, kannattaa aina olla höveli ajan kanssa, ja arvioida vähän yläkanttiin sekä pitää myös muut samassa taloudessa asuvat ajan tasalla siitä, että olet varannut omaa aikaa pelaamiselle. Kukaan ei halua pelata stressissä, se vie koko pelaamiselta ilon.
Ruutu kuntoon
Pelin ruudun kirkkaus ja resoluutio ovat tärkeitä asioita hyvän pelisession määrittämisessä. Pelinäyttö on ehkä eräs tärkein investointi tosipelaajalle, johon kannattaa panostaa kunnolla.
Audio kuntoon
Useimmissa peleissä visuaalisen ympäristön lisäksi äänimaailma luo pelin tunnelman. Tietokone- tai tv-ruudun lisäksiasianmukaiset kaiuttimet ja äänentoisto ovat tärkeä. Jos ympäristö ei salli kaiuttimin käyttöä, aina voi investoida hyviin kuulokkeisiin. Kuulokkeet ovat kaiuttimia joustavampia siinä, että niitä käyttämällä voi pelata mihin vuorokauden aikaan tahansa, vaikka lähistöllä olisi perheenjäseniä. Audiolaitteiden maailma on täynnä toinen toistaan hienompia kuulokkeita ja kaiuttimia, joten kannattaa tutkia tuotteita huolella etukäteen. Lue kuuloke arvosteluita täältä.
Erityiskatsaus ergonomiaan – pelipöytä ja pelituoli
Pelaajan ideaali peliympäristö määräytyy pelin ja pelikoneen mukaan. Jokainen meistä on uniikki kehon mitoiltaan, siksi pelipöytä ja pelituoli, jotka ovat säädettäviä ja sopivat yhteen ovat pelaajan parhaat kaverit. Jos mieluummin seisoo kuin istuu pelatessa, on tarjolla myös sähköpöytiä, jotka tosin ovat hinnakkaita. Ota huomioon harrastuneisuutesi taso ja budjettisi. Ergonomia on ensisijaisen tärkeää ja hyvän ryhdin ylläpito kaiken a ja o, keho kiittää pitkällä aikavälillä. Vinkkejä pelituolin valintaan täältä.
Myös peliohjaimen tai näppäimistön moitteeton toiminta on tärkeä osa hyvää ergonomiaa.
Ergonomian tarve lisääntyy pelisession pituuden myötä, vaikka on aina hyvä kiinnittää huomiota hyvään kehon asentoon pelattavasta pelistä riippumatta. On kuitenkin selvää, että PC-pelaaja, joka uppoutuu tuntikausia useaan peliin, tarvitsee huolellisemman peliympäristön kuin esimerkiksi satunnainen pelaaja, joka vierailee pikaisesti jollakin mobiilikäyttöön suunnitellulla verkkopelisivustolla. Nykyään online pelit tarjoavat meille monenlaisia vaihtoehtoja ja jopa teleporttaavat meidät muihin ympäristöihin, kuten galaksiin tai atsteekkien temppeleihin.
Taukoja pelaamiseen
Tauon pitäminen pelisession keskellä tuntuu turhalta ja ärsyttävältä, mutta on pitkällä aikavälillä silmät rasittuvat erityisesti villeistä grafiikoista ja pitkään ruudulle tarkentamisesta, erityisesti ilta-aikaan pelattuna, kun kirkkaan ruudun kontrasti tuo kuormitusta hämärämmässä ympäristössä silmille jo muutenkin. Pelattaessa voi olla vaikea muistaa pitää taukoja, joten kannattaa laittaa puhelimeen herätys tunnin välein. Ja jos se venyisikin vielä vähän, on tärkeää ottaa jonkinlainen tauko vähintään joka puolentoista tunnin välein. Kun pidät taukoa, muista nousta myös tuolilta.
Vettä, vettä, vettä
Usein ajantaju häviää pelaamisen keskellä. Nesteytys onkin siksi erittäin tärkeää. Kannattaa harkita juomapullon asentamista pelipöydän lähelle, ja miettiä sellainen järjestelmä, ettei vedellä ole riskiä kaatua arvokkaiden pelikoneiden päälle. Esimerkiksi seinään tai pelituoliin ruuvattava juomateline toimii hyvin erityisesti pitkissä sessioissa. Veden juominen on myös hyvä asia sen suhteen, että tulee pidettyä enemmän vessataukoja, joten pelin äärestä nousee väkistenkin.
Liiku riittävästi
Pitkät pelirupeamat paikoillaan pelikoneen ääressä hidastaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Vaikka mieli halajaisi kuinka kovasti takaisin pelin ääreen ja aivot askartelisivat pelipulmien parissa, kannattaa kuitenkin käydä ulkoilmassa välilä – tai ehkä juuri siksi aivoille on hyvä antaa happea. Tämä on tärkeää, oli sitten peliharrastaja tai miljoonia tahkoava huippuluokan e-pelaaja. Kestävyys ja keskittymiskyky paranevat, kun treenaa fyysistä puolta, mikä heijastuu heti myös pelaamiseen.
Pelaaminen on mukaansatempaava harrastus, jossa voi kehittyä aina lisää ja lisää. Hyviä pelihetkiä!