Suoratoisto Teknologiat

Haluatko striimaajaksi? Laitteet, joita tarvitset striimaamiseen

Striimaaminen tulee englannin kielen sanasta “streaming” ja suomeksi voidaan käyttää myös sanaa suoratoisto. Striimaaminen voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Käytännössä kaikki netistä suoraan katsottavat videot on striimaamista, mutta yleensä striimaamisella tarkoitetaan videon lähettämistä suorana nettiin. Striimaamisesta ja striimien seuraamisesta on tullut suosittu vapaa-ajanviettotapa, ja etenkin pelien striimaamisesta on tullut ilmiö. 

Nykyään kuka tahansa voi ryhtyä striimaajaksi. Monet suositut palvelut ja sovellukset sekä sosiaalisen median kanavat mahdollistavat striimaamisen helposti, ja ne ovat kaikkien saatavilla. Monelle striimaaminen on tapa toteuttaa itseään luomalla sisältöä, jonka voi jakaa muiden kanssa reaaliajassa. Ennen kuin aloitat striimaamisen, on hyvä miettiä, mitä haluat striimata ja miksi. Kun tiedät, mitä haluat striimata, on helpompaa hankkia oikeanlainen välineistö. 

Internet-yhteydet ovat nykyään niin nopeita ja luotettavia, että striimaaminen onnistuu lähes missä tahansa. Tietokoneet, pelikonsolit ja muut striimaamiseen tarvittavat laitteet ovat kehittyneet huimasti viime vuosien aikana. Samalla laitteista on tullut edullisempia, mikä tarkoittaa, että yhä useammalla on niihin varaa. Tosin jos laitteet haluaa hankkia viimeisen päälle, on niihin varauduttava käyttämään jonkin verran rahaa. Itselle tärkeiden harrastusten rahoittaminen voi toisinaan olla haastavaa, mutta nykyään siihen on monia vaihtoehtoja säästämisestä lainoihin. Lainoja voi kilpailuttaa nopeasti ja helposti eri verkkosivustoilla, kuten https://www.lainat.fi/lendo. Mitä ammattimaisempaa striimaamista haluaa tuottaa, sitä enemmän laitteisiin ja tarvikkeisiin on panostettava.

Tietokone tai pelikonsoli

Digitaalisiin peleihin keskittyvät striimit ovat erittäin suosittuja. E-urheilu ja sen suosion nousu on tuonut pelistriimaamisen yhä suuremman joukon tietoisuuteen, ja siten siivittänyt myös muunlaisten pelistriimien suosion kasvua. Pelistriimit ovat live-lähetyksiä, joissa seurataan peliä ja itse pelaajaa. Pelistriimit ovat yleensä interaktiivisia, mikä tarkoittaa, että striimaaja ja striimin katsojat voivat kommunikoida chatin välityksellä. Pelistriimaamisesta on tullut myös tapa ansaita rahaa, mikä onkin monen striimaajaksi halavan unelma.  

Etenkin jos haluat striimata pelaamista, tarvitset siihen tarpeeksi tehokkaan tietokoneen tai pelikonsolin. Kannattaa myös ottaa huomioon se, mitä pelejä haluat striimata, sillä eri pelit vaativat tietokoneelta eri tehoja. Striimaaminen vaatii pelin pyörittämisen lisäksi myös lähetysohjelman, ja yhdessä ne vaativat runsaasti tehoja. Tietokone voi olla joko pöytäkone tai läppäri. Ulkonäköä tärkeämpää on koneen ominaisuudet. 

Tietokonetta valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota sen prosessoriin ja näytönohjaimeen, sillä laadukkaan kuvan striimaaminen kuormittaa sekä prosessoria että näytönohjainta. Prosessori suorittaa tietokoneohjelman antamia käskyjä, kuten pelin, www-sivun ja striimausohjelman pyörittämistä. Näytönohjain puolestaan piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Näytönohjaimen ydin on grafiikkaprosessori (GPU). Näytönohjain vaikuttaa olennaisesti tietokoneen suorituskykyyn raskaita pelejä pelattaessa. 

Striimaaminen onnistuu myös pelikonsolilla. Kaikki konsolit eivät kuitenkaan tue striimaamista, joten ole tarkkana, minkä konsolin valitset. Konsolit on mahdollista yhdistää videokaapparin avulla tietokoneeseen, jolloin myös striimaaminen onnistuu. Konsolin kautta striimaaminen on helppoa, sillä se ei vaadi muita välineitä. Tosin monipuolisempaan striimaukseen voi olla hyvä hankkia joitakin välineitä, kuten mikrofoni tai konsoliin yhdistettävä tietokone. 

Mikrofoni 

Striimaus ei ole pelkää pelivideon lähettämistä suorana, vaan siihen kuuluu olennaisena osana kommunikoiminen katsojien kanssa. Mikrofoni on nykyään välttämätön hankinta striimaamista varten. Aloittelevat striimaajat pärjäävät hyvälaatuisella kuulokemikrofonilla. Lähes kaikissa pelikäyttöön suunnitelluissa kuulokkeissa on mikrofoni, mikä on hyvä alku. Kuulokkeissa on kuitenkin eroja, joten kannattaa valita riittävän tasokas setti. 

Mikäli striimaamisesta tulee ammattimaisempaa, voi olla hyvä idea hankkia erillinen mikrofoni, joka parantaa puheen laatua huomattavasti. Helpoin ratkaisu on mikrofoni, jonka voi liittää tietokoneen USB-porttiin. Toinen vaihtoehto on kondensaattorimikrofoni, joka vaatii toimiakseen kaveriksi erillisen äänikortin. 

Ota huomioon, että mikrofoni tulee olla oikealla etäisyydellä, tai paraskin mikki voi tuottaa heikon äänenlaadun. Jos mikrofonissa on asetuksia, joita voi säätää, ne kannattaa tietenkin myös laittaa kuntoon, jotta äänenlaatu on paras mahdollinen. 

Kamera ja valaistus 

Striimaamisen interaktiiviseen luonteeseen kuuluu myös itse striimaajan kasvokuvan liittäminen striimiin. Katsojat haluavat pelin ohella seurata striimaajan pelaamista livenä. Omaa pelaamista voi lähettää striimiin joko webkameralla tai liittämällä digitaalisen kameran tietokoneeseen. 

Jotta striimisi on mahdollisimman hyvä, säädä kameran korkeus ja kulma oikeaksi. Varmista myös, että tausta on siisti ja mahdollisimman simppeli. Kaikki ylimääräinen tavara ja sälä taustalla voi tehdä kuvasta sotkuisen näköisen. 

Videokuvan ohella kannattaa ottaa huomioon myös valaistus, sillä hyvä valaistus tekee striimistä laadukkaamman oloisen. Valaistusta voi parantaa helposti ja edullisesti erilaisilla valaisimilla. Monet striimaajat suosivat rengasvaloja, jotka tunnetaan englanniksi nimellä ring light. Rengasvalot ovat ympyränmuotoisia LED-valaisimia, ja jalustalla olevaa valoa on helppo siirrellä. 

Nettiyhteys, striimauspalvelut ja -sovellukset

Striimaaminen vaatii riittävän nopean ja vakaan nettiyhteyden, sillä lähetysnopeus on onnistuneessa striimissä avainasemassa. Jos aikeena on striimata, tarpeeksi nopea nettiyhteys on välttämättömyys. Mikäli oma nettiyhteys ei ole vaaditulla tasolla, on se päivitettävä uuteen. 

Striimaamista varten on olemassa monia eri palveluita ja sovelluksia. Pelien striimaamiseen suosituimpia palveluita ovat Twitch ja YouTube Gaming, joissa striimejä seuraavat miljoonat ihmiset. Striimauspalveluiden käyttö voi vaatia striimaussovelluksen käyttämisen. Sovellus tallentaa ja lähettää kuvan ja äänen striimauspalveluun. Nykyään on saatavilla monia eri maksuttomia striimauspalveluita. Yksi suositummista on OBS-studio, sillä se on monipuolinen ja siinä on runsaasti asetusvaihtoehtoja. OBS-studio on ilmainen, se ei sisällä mainoksia ja se mahdollistaa striimaamiseen usealle eri palvelulle samanaikaisesti. Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat XSplit ja Gameworld. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *