eSports

Mikä E-sportsissa kiinnostaa niin monia ja kuinka suosittu lajista voi vielä tulla?

E-sports on ollut mielenkiintoinen ilmiö seurata jo 10 vuoden ajan. Ala on kasvanut valtavasti, kuten myös turnausten palkintopotit sekä sponsorirahat. Parhaat pelaajat ovat “rokkitähden” asemassa omalla alallaan. Ilmiöstä tekee mielenkiintoisen myös se, että kyse on “vain” tietokonepelien pelaamisesta, jota pidettiin 20 vuotta sitten vielä vain nörttien hommana.

Mikä sitten E-sportissa kiinnostaa jopa kuluttajia, jotka eivät itse pelaa ja miltä lajin tulevaisuus näyttää vuonna 2022?

E-sports pelaamista uhkapelisivustoilla

E-sports on kasvanut jo miljardien dollareiden arvoiseksi liiketoiminta-alaksi. Summa on vieläkin suurempi, jos summaan lasketaan mukaan eSports-vedonlyönti. eSports-vedonlyönti on suosittua varsinkin kasino- ja vedonlyöntisivustoilla. Esimerkiksi suomalaisten pelaajien suosiossa oleva nopeampi tarjoaa suuren kattauksen eSports-kohteita.

Vedonlyöntisivustoilla voi lyödä vetoa kaikkien suurten eSports-turnausten kohteista. Vetoa pääsee lyömään tietenkin voittajapelaajista ja -tiimeistä, mutta kohteita on muutenkin laidasta laitaan riippuen pelattavasta tietokonepelistä ja sen ominaisuuksista. Esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive:ssa voit lyödä vetoa siitä, kumpi joukkue voittaa ensimmäisen pistoolikierroksen. 

“Räiskintäpelit” suosittuja

Suosittuja E-sports pelejä ovat varsinkin “räiskintäpelit”, kuten Counter-Strike, Overwatch ja Call of Duty, mutta myös reaaliaikaiset strategiapelit, kuten StarCraft ja Dota 2 ovat usein turnausten valikoimassa. Counter-Strike eli lyhyemmin CS on erityisen suosittu Suomessa. Pelin suosiota on vauhdittanut sen helposti opittava pelimekaniikka. Pelaajat voivat oppia pelin perusteet nopeasti, mutta siitä on vielä pitkä matka ammattilaiseksi.

Call of Duty on CS:ään verrattaessa tuoreempi tulokas e-urheilun saralla. Pelin suosio kasvoi räjähdysmäisesti Call of Duty: Modern Warfaren julkaisun myötä vuonna 2019. Pelistä tuli nopeasti yksi pelatuimmista tietokonepeleistä, ja sen menestys on jatkunut myöhempien versioiden julkaisun myötä. 

Reaaliaikaiset strategiapelit ja Battle Royale -pelit

Reaaliaikaiset strategiapelit, kuten Starcraft ja Dota 2, vaativat erilaista ajattelua kuin yllä mainitut “räiskintäpelit”. Näissä peleissä pelaajien on hallittava suuria armeijoita ja tehtävä strategisia päätöksiä niiden käytöstä. Ammattilaispelaajat pelaavat näitä pelejä usein erittäin korkealla tasolla ja katsojiakin kiinnostaa ennen kaikkea näiden pelien strateginen puoli.

Lisäksi suosittuja e-urheilupelejä ovat niin sanotut battle royale -pelit. Niissä suuri määrä pelaajia kilpailee toisiaan vastaan, kunnes vain yksi jää jäljelle. Suosituimpia battle royale pelejä pelataan konsoleilla, mutta on myös suosittuja PC-versioita, kuten PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). 

E-urheilun tulevaisuus

E-urheilun tulevaisuutta on suhteellisen helppo povata. Tietokonepelaaminen on todella suosittua ympäri maailmaa, ja niin kauan kuin asia on niin, myös E-urheilu tulee voimaan hyvin. Nuoret pelaavat hyvin paljon tietokonepelejä ja yhä useammalla ihmisellä on myös pääsy erilaisten pelien pariin.

Mobiilipelaaminen on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen 10 vuoden aikana ja mobiilisti pelejä pelaavilla on pieni kynnys siirtyä pelaamaan astetta mielenkiintoisempia ja monipuolisempia pelejä tietokoneella. Todennäköisesti E-sports-turnausten pelit vaihtuvat tasaiseen tahtiin, mutta suosio pysyy siitä huolimatta korkealla tasolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *