Striimaaminen tulee muuttamaan videopeliteollisuuden aivan kuten Netflix mullisti television ja elokuvan tari starburst peli kasinomaailman, sanoo Ubisoftin johtaja haastattelussa sen jälkeen, kun ranskalainen yhtiö teki mullistavan pilvipelisopimuksen Microsoftin kanssa.
Ubisoft, joka on luonut muun muassa Assassin’s Creed- ja Tom Clancy’s Rainbow Six -pelisarjat, sopi viime kuussa Activision Blizzardin pelivalikoiman suoratoisto-oikeuksien hankkimisesta osana Microsoftin tarjousta, jolla se pyrkii saamaan viranomaisten hyväksynnän Activisionin 75 miljardin dollarin arvoiselle hankinnalle.
“Kun Netflix kertoi ensimmäisen kerran, että se aikoo ryhtyä suoratoistopalveluihin, sen osakkeet putosivat paljon ja sitä arvosteltiin laajasti”, Ubisoftin toimitusjohtaja Yves Guillemot sanoi Financial Timesille.
“Tänään näemme, mitä niistä on tullut”, hän lisäsi. “Videopelien kanssa käy samoin, mutta se vie aikaa. Mutta kun se lähtee liikkeelle, se tapahtuu hyvin nopeasti.”
Uutiset Microsoftin kaupasta nostivat Ubisoftin osaketta jopa 9 prosenttia yhden päivän aikana. Osakkeet ovat kuitenkin menettäneet lähes kaksi kolmasosaa arvostaan vuoden 2021 alussa saavutetun viimeisimmän huippunsa jälkeen, kun lanseeraukset ovat viivästyneet, pelijulkaisut ovat jääneet vajaiksi ja Ubisoft+-tilauspalvelu on otettu hitaasti käyttöön ja hieman huonosti vastaan.
Toistaiseksi pilvipelaaminen on lähtenyt liikkeelle hitaammin kuin monet alan toimijat ovat ennustaneet, mikä johtuu sekä teknisistä että liiketoiminnallisista haasteista. Vuosi sitten Google sulki kunnianhimoisen Stadia-pilvipelipalvelunsa, koska se ei saanut käyttäjiä tarpeeksi.
Tutkimusryhmä Omdia arvioi, että pilvipelejä tukevat palvelut, kuten Xbox Game Pass Ultimate ja PlayStation Plus Premium, tuottavat 3,2 miljardia dollaria vuonna 2023, mikä on vain kaksi prosenttia kuluttajien kulutuksesta pelialalla. Analyytikot ennustavat luvun vähintään kaksinkertaistuvan seuraavien viiden vuoden aikana.
Ubisoft on vieläkin optimistisempi
“Uskomme vahvasti, että seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana monet pelit striimataan ja tuotetaan myös pilvipalveluissa”, Guillemot sanoi. “Se sai meidät etenemään [Microsoftin] sopimuksen kanssa.”
Microsoftin siirto luovuttaa suuri osa Activisionin pilvipelioikeuksista Ubisoftille sai Ison-Britannian kilpailu- ja markkinaviranomaiselta viime viikolla 75 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen alustavan hyväksynnän. Hyväksyntä tasoittaisi tietä pelialan kaikkien aikojen suurimmalle yrityskaupalle, joka saadaan päätökseen pian. Britannian viranomaisen hyväksyntää odotetaan vielä.
Guillemot ei paljastanut taloudellisia yksityiskohtia striimaus-sopimuksesta, jossa Microsoftille maksetaan “kertaluonteinen maksu”, jolla se hankkii seuraavien 15 vuoden aikana pilvipelioikeudet Euroopan talousalueen ulkopuolella kaikkiin Activisionin hittipeleihin, kuten Call of Duty -peleihin.
Guillemot sanoi, että nämä suoratoisto-oikeudet – sekä tehokkaamman mobiiliteknologian, kuten Applen uusimman iPhone 15:n, käyttöönotto – ovat avainasemassa Ubisoftin markkinaosuuden kasvattamisessa nopeasti kasvavilla Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolisilla alueilla, joilla konsolipelaaminen ei ole yhtä vakiintunutta länsimaissa.
“Maat, joiden on edettävä hyvin nopeasti, hyppäävät usein uusien teknologioiden pariin ja ohittavat vanhojen järjestelmien vanhat menetelmät”, hän sanoi ja viittasi mobiilimaksamisen käyttöönottoon Afrikassa. “Uskomme siis, että [nämä alueet] siirtyvät suoratoistoon ja pilveen nopeammin kuin muut.”
Pariisissa toimiva Ubisoft on selviytymässä muutamasta vaikeasta vuodesta, jolloin nettotulot laskivat ja velat kasvoivat. Vuonna 2020 yhtiö joutui myös kohtaamaan syytöksiä seksuaalisesta häirinnästä ja huonoista henkilöstöprosesseista, mikä johti useiden korkeiden johtajien irtisanomisiin.
“Sillä oli suuri vaikutus”, Guillemot sanoi seksuaalisesta väärinkäytöksestä esitetyistä syytöksistä. “Meillä oli järjestelmiä, jotka eivät olleet tarpeeksi tehokkaita.”
Yhtiö lyö vetoa, että suuret pelijulkaisut tänä vuonna, kuten Assassin’s Creed Mirage lokakuussa, menestyneimpiin franchising-sarjoihinsa keskittyvien resurssien lisääminen ja 200 miljoonan dollarin kustannusten leikkausohjelma kääntävät tilanteen.
Jotkut analyytikot ovat ennustaneet, että Microsoftin kauan odotettu Activisionin oston loppuunsaattaminen käynnistää uuden pelialan konsolidoitumisen aallon. Ubisoftia, joka on yksi suurimmista itsenäisistä pelijulkaisijoista, on pidetty mahdollisena kohteena.
Perheomisteinen Ubisoft on solminut kumppanuuden kiinalaisen Tencentin kanssa vahvistaakseen itseään ostoyrityksiä vastaan. Viime vuonna tehty sopimus Tencentin osuuden kasvattamisesta Guillemot’n perheen holdingyhtiöstä vahvisti kumppanien määräysvaltaa konsernissa. Tencent ja Guillemot’n perhe saivat 300 miljoonan dollarin pääomankorotuksen myötä yhdessä 25 prosenttia osakepääomasta ja 30 prosenttia äänivallasta, mutta se murskasi sijoittajien toiveet Ubisoftin ostamisesta.
Guillemot sanoi, että osuuden kasvattamiseen voi olla “mahdollisuuksia” tulevaisuudessa, mutta ne rajoittuvat nykyisin 30 prosentin ylärajaan. “Halusimme tehdä yhteistyötä Tencentin kanssa varmistaaksemme, että yhtiön hallitus hallitsee hyvin yhtiön pääomaa. Se ei kuitenkaan estä hallitusta kuuntelemasta ehdotuksia”, hän sanoi.