Teknologiat

Suoratoistopalvelut vertailussa: Netflix, HBO, Discovery plus vai joku muu?

Suomalaiset käyttävät yhä enemmän aikaa television ääressä. Perinteiset ilmaiskanavat ovat jäämässä historiaan. Suoratoistopalvelut ovat nousseet niiden yläpuolelle. Moni on valmis maksamaan 10 – 20 euroa kuukaudessa leffoista ja sarjoista. Useat suomalaiset omaavat useamman palvelun tunnukset. 

Mikä on paras suoratoistopalvelu 2022? Otetaan siitä selvää tässä artikkelissa. Esittelemme Netflixin, HBO:n sekä Discovery plussan tarkemmin. Käydään myös lävitse suomalaisia suoratoistopalveluita – miten ne kestävät vertailun kansainvälisiä palveluita vastaan?

Mitä suoratoistopalvelut ovat?

Suoratoisto, eli live-striimaus tarkoittaa kuvan tai äänen jakamista reaaliajassa. Useat eri palvelut mahdollistavat elokuvien, sarjojen, musiikin tai urheilun suoratoistoa. 

Suoratoistopalvelut voivat sisältää tuhansia elokuvia ja sarjoja. Niitä voi katsoa rajattomasti 10 – 20 euron kuukausihinnalla. Yleensä urheilua ja elokuvia ei voi suoratoistaa samassa palvelussa, ainakaan “perustilauksella”. Hinta voi kohota 30€ / kk paremmalle puolelle. 

Kun mietitään suoratoistopalveluita nykyisessä muodossa, alkoi ilmiö kasvamaan 2010 vuoden paikkeilla. Siihen aikaan kilpailua oli jonkin verran. Nykyään jokaiselle viikonpäivälle voi halutessaan hankkia oman suoratoistopalvelun. Tämä on sinänsä huono asia, koska yhden palvelun tarjonta on pienentynyt entisajoista. 

Suosituimmat suoratoistopalvelut

Suoratoistopalveluita on useita kymmeniä. Tarjolla on kotimaisia sekä kansainvälisiä palveluita. Muutama palvelu on kuitenkin muiden yläpuolella. 

Käydään seuraavaksi lävitse kolme (3) suosittua suoratoistopalvelua:

  • Discovery+
  • Netflix
  • HBO

Discovery+

Discovery+ on yhdysvaltalaisen Discobery Inc -yhtiön omistuksessa. Suoratoistopalvelu julkaistiin Euroopassa hiljattain vuoden 2021 puolella. Aikaisemmin Suomessa palvelu tunnettiin nimellä Dplay. Se yhdistyi Discovery plussaksi. Nuoresta iästä huolimatta palvelulla on yli 20 miljoonaa käyttäjää. 

Palvelun pääasiallinen anti on realitysarjat ja spin-offit. Monet suomalaiset realityt tulevat näkyviin vain Discovery plussalle. Esimerkiksi Naked Attraction Suomi on noussut suureen suosioon. Tällä hetkellä elokuvien ja sarjojen suhteen tarjonta ei ole markkinoiden parhaimmistoa. Toki hinta on muihin verrattuna edullinen.

Palvelusta löytyy paljon kokemuksia netin syövereistä. Sieltä löytyy myös parhaat nettikasinot, mikäli leffojen ohelle haluaa lisäjännitystä!

Netflix

Netflix on vuonna 1997 perustettu suoratoistopalvelu. Nykyään yhtiö myös tuottaa elokuvia ja sarjoja. Ne tunnetaan termillä “Netflix Originals”. Kaikki alkoi DVD-elokuvien ja -sarjojen postimyynnillä. Vuonna 2022 Netflix Inc. listautua NASDAQ-pörssiin.

Netflix aloitti vuonna 2010 sarjojen ja elokuvien omatuotannon. Kyseessä on ensimmäinen suoratoistopalvelu, joka on saanut Emmy-ehdokkuuksia. House of Cards -sarja sai yhdeksän (9) ehdokkuutta vuonna 2013, ja muut sarjat viisi (5). 

Nykyään palvelulla on maailmalla yli 180 miljoonaa käyttäjää. Noin 70 miljoonaa on Yhdysvalloista, ja loppuosa jakautuu yli 50 maan asukkaiden kesken. Suomessa Premium-paketilla voi katsoa reilua 3000 elokuvaa ja sarjaa. Vaikka luku on kiitettävä, kansainvälisellä tasolla tarjonta on heikon puoleista. 

HBO 

HBO on yhdysvaltalainen televisioverkko, joka on perustettu vuonna 1972. Alusta saakka palvelu on ollut maksullinen. Tällä keinolla mainokset ollaan saatu poistettua – ja laatu on aina ollut Yhdysvalloissa parasta mahdollista. 

Vuonna 2012 palvelusta julkaistiin HBO Nordic -lisäosa. Tässä kohtaa voidaan jo puhua suoratoistopalvelusta, ei televisiokanavasta. Palvelua pystyi käyttämään esimerkiksi älypuhelimella, smart-televisiolla sekä tabletilla. Tuohon aikaan HBO:lla ja sen sisaryhtiöillä oli reilut 100 miljoonaa käyttäjää. 

Nykyinen HBO Max julkaistiin vuonna 2020. Kaikki WarnerMedian elokuvat ja televisiosarjat saatiin yhden katon alle. Suomeen uudistettu palvelu saatiin kesällä 2021. Silloin alkuperäinen HBO Nordic myös poistui. 

Suomalaiset suoratoistopalvelut

Suomalaisia suoratoistopalveluita on useita. Yksi tunnetuimmista on Ruutu.fi, joka kuuluu Nelonen Median alle. Nelonen Media omistaa useita tv-kanavia (Nelonen, Jim, Liv, Hero) sekä radiokanavia (Suomipop, Radio Rock, jne.). Uusimpana lisäyksenä on Ruutu+, josta voi katsoa elokuvia ja sarjoja. Aikaisemmin palvelu tunnettiin nimellä “Nelonen paketti”.

Toinen suosittu palvelu on Yle Areena. Suomessa jokainen maksaa Yle-veroa, joten tämän palvelun käyttäminen ei erikseen maksa mitään. Yle Areenasta voi katsoa kotimaisia leffoja sekä sarjoja. Myös uutisia ja dokumentteja on runsaasti. Suuret urheilutapahtumat kuuluvat myös Ylen alle, tai ovat viime vuosina kuuluneet. 

C More on kolmas suosittu suoratoistopalvelu. Oikeastaan palvelu on ruotsalainen, koska sen omistaa Telia Company AB. Joka tapauksessa Suomessa sisältöä on runsaasti, aina elokuvista urheiluun. C Moren kautta voi katsoa esimerkiksi F1 sekä jääkiekon MM-kisoja. Sarjoista omaa tuotantoa on supersuositut Aallonmurtaja, Onnela sekä Ratamo.

Mikä suoratoistopalvelu kannattaa valita?

Vastaus riippuu kysyjän tarpeista. Kaikissa palveluissa on hyvät ja huonot puolensa. Jos mietitään sarjoja ja elokuvia, on Netflix ja HBO selvänä ykkösenä. Molemmat tarjoavat omaa tuotantoa sekä tunnettuja klassikoita. Myös uutuudet löytyvät. Discovery+ on oikea valinta, jos “hömppä” ja reality-tv on lähellä sydäntä. 

C More sopii urheilun ja kotimaisten sarjojen ystäville. Ruutu+ sekä Yle Areena sopivat sitten kaikille muille suomalaisille. Laaja tarjonta saa päivät kulumaan leppoisasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *