eSports Pelit

Yllättäviä asioita, joita et ehkä tiennyt videopeleistä netissä

Videopelien maailma kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti. Uusia laadukkaita nettipelejä ja yksinkin pelattavia pelejä julkaistaan joka vuosi, ja aina ainakin muutama kappale niistä jää elämään videopelien historiaan. Vuonna 2022 suuria hittejä olivat esimerkiksi pelit kuten Horizon Forbidden West, Sonic Frontiers, Stray, God of War Ragnarök sekä erityisen paljon suosiota kerännyt Elden Ring. Nimenomaan netissä pelattavista peleistä puolestaan Splatoon 3 keräsi ympärilleen melkoisen joukon uusia sarjan faneja.

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia hieman yllättäviä tämänhetkisiä sekä tulevia asioita ja ilmiöitä, joista et ehkä ole vielä ole ehtinyt kuulla. Toivommekin, että neljän kohdan listamme tarjoaa sinulle mielenkiintoisia ahaa-elämyksiä!

1. Loot boxien kohtaloa puidaan maailmalla

Yksi kenties isoimmista nettipeleihin liittyvistä otsikoista viime vuodelta on niin sanottujen loot boxien tilanne. Viime vuosina lukuisat tietokone- ja videopelit mutta ennen kaikkea mobiilipelit ovat ottaneet mukaan maksullisia lisäostoja, joiden avulla pystyy saamaan itselleen jotakin erikoista ja yllättävää. Näitä ostoja on kutsuttu loot boxeiksi (joskus suomeksi myös yllätysboksit), sillä pelaaja ei voi ennakkoon tietää, mitä satunnaisen lahjan sisältä mahdollisesti löytyy.

Loot boxit ovat etenkin mobiilipelien maailmassa olleet erityisen suosittuja. Supercellin kaltaiset valtavat firmat ovat laittaneet niitä peleihinsä tuottoja lisätäkseen, sillä useat maailmassa julkaistavista mobiilipeleistä pystyy lataamaan ilmaiseksi. Yllätyslahjojen avulla pelaajille pystytään myymään esimerkiksi uusia asukokonaisuuksia tai kerättäviä hahmoja hieman keräilykorttipakkojen kaltaisessa tuuriin perustuvassa formaatissa.

Loot boxien olemassaoloa on sittemmin kritisoitu monen tahon toimesta. Asiantuntijat ovat nimittäin kokeneet, että loot boxit muistuttavat uhkapeliä maksullisuutensa, koukuttavuutensa ja sattumanvaraisuutensa vuoksi. Tästä syystä on jopa spekuloitu, että loot boxien sisällön pitäisi periaatteessa olla verotettavaa tuloa ilman asianmukaista lisensoivaa tahoa. Lue lisää täältä, miten verot rahapelien maailmassa toimivat. Tilanne on hitusen monimutkainen.

Viime vuoden lopulla suomalainen Supercell ilmoitti poistavansa kaikista mobiilipeleistään loot boxit. Peleissä on edelleenkin mahdollista ostaa asioita oikealla rahalla, mutta kiistanalaisena pidetty sattumanvaraisuus peleistä on nyt poistettu.

2. FIFA-pelisarja on lisännyt MM-kisapelimuodon

Viime vuoden lopussa Qatarissa pelattiin MM-jalkapallon lopputurnaus. Finaalissa kohtasivat kivenkovat Ranska ja Argentiina, joista lopulta Messin johtama Etelä-Amerikkalainen joukkue pääsi nostamaan pokaalia ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin.

MM-kisavuotta juhliakseen EA Sportsin omistama FIFA-sarja lisäsi vuosipäivitykseensä uuden MM-kisapelimuodon. Tämän pelimuodon avulla pelaajat pääsivät fiilistelemään aitoa jalkapalloturnausta reaaliajassa ja pelaamaan kunkin ottelupäivän pelejä yksin ja netissä. EA Sports järjesti myös hauskoja 32 pelaajan turnauksia, joissa pelaajat pääsivät mittelemään maailmanmestaruudesta ja paremmuudesta keskenään.

Nähtäväksi jää, miten FIFA-pelisarjaa tullaan tulevien vuosien arvokisoja varten kehittämään. Kenties jonain vuonna näemme vielä suuremmallakin estradilla pelaajia kisaamassa jalkapallokenttien herruudesta. Vastakkainhan voisivat asettua vaikkapa jokaisen osallistujamaan parhaat pelaajat omine joukkueineen. Aidoilla pelaajilla toteutettuja urheilupelejä pystyy varmasti venyttämään vieläkin kiinnostavimmiksi juuri tämänkaltaisilla uudistuksilla.

3. WWE 2K23 toi mukanaan War Games -pelimuodon

Amerikkalaisella showpainilla on mennyt viime vuosina todella lujaa. Maailman suurimman showpainifirman WWE:n käsikirjoitusvastuu siirtyi viime vuoden alkupuoliskolla Vince McMahonilta vävypojalle Triple H:lle, ja moni on kokenut televisiotuotteen parantuneen sukupolvenvaihdoksen myötä merkittävästi.

Triple H:n mukana Raw’n, Smackdownin ja niin sanottujen maksu-tv-lähetysten kirjoonkin on tullut lukuisia muutoksia. Yksi näistä oli se, kun Survivor Series -tapahtumaan yhdistettiin vuonna 1987 “American Dream” Dusty Rhodesin kehittämä matsimuoto War Games. Tässä ottelussa kehässä (tai itse asiassa samanaikaisesti kahdessa kehässä) toisensa kohtaa kaksi joukkuetta, joiden jäsenet tulevat otteluun muutaman minuutin välein. Vihanpito voi alkaa saman tien, mutta ratkaisusuorituksia ei hyväksytä ennen kuin molemmista joukkueista on tullut kaikki painijat kehään.

WWE 2K23 -showpainipeli pitää sisällään monenlaisia pieniä päivityksiä ja muutoksia, minkä lisäksi mukana on nyt ensimmäistä kertaa myös tämä paljon puhuttu War Games -pelimuoto. Myös tässä ottelutyypissä pääsee kohtaamaan vastustajia netissä.

4. Nettipelien pelaamisella voi olla suuri vaikutus elämään

Viimeinen listamme kohta on ehkä hieman erikoisempi. Moni ei kuitenkaan välttämättä ole edes tullut ajatelleeksi sitä, kuinka nettipelaamisella voi olla iso merkitys myös pelaajan taloudelle tai sosiaaliselle elämälle.

Nykypäivänä nettipelien striimaaminen on varsin suosittua. Moni tykkää pelaamisen lisäksi myös katsella videostriimien kautta toisten pelaamista. Halutessasi voit siis laittaa omankin striimisi pystyyn ja koettaa vähitellen nostaa harrastuksesi uravalinnaksesi.

Tietenkään kaikkien rahkeet ja mielenkiinto eivät välttämättä riitä ammattistriimaajaksi asti, mutta uusien ystävien saaminen netistä on ainakin mahdollista. Fortniten ja Counter Striken kaltaisissa nettipeleissä tehdään usein yhteistyötä muiden pelaajien kanssa, ja toisinaan tämä yhteisöllisyys voi johtaa myös pelien ulkopuolisen elämän ystävyyssuhteisiin. Pelien parista on nimittäin verrattain helppo löytää samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Koskaan ei voi tietää, mitä hyvää nettipelit voivat pelaajan elämään tuoda. Jotkut onnekkaathan ovat löytäneet pelien parista jopa elämänkumppaninsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *