Pelit Teknologiat

Xbox-pomo haluaa herättää henkiin vanhat klassikkopelit

Microsoftin yrityskauppa Activision Blizzardin kanssa sisältää monia mahdollisuuksia, mutta vain yksi niistä on varma: Microsoft tuo Activisionin pelejä Xbox Game Passiin. Tämän lisäksi kaikki muut ideat ja hankkeet sisältävät sanat ”mahdollisesti” ja ”ehkä”.

Tässä on jälleen yksi ehkä: Microsoft Gaminging toimitusjohtaja Phil Spencer kertoo, että hän haluaa tuoda takaisin klassiset Activision Blizzard -pelit, joita hän rakasti lapsena. Mikä olisikaan sen parempi tapa hyödyntää noin 60 miljardin euron yrityskauppaa kuin uppoutua nostalgiaan?

Pelit osaksi Xbox Game Pass -tilausta

Noin 60 miljardin euron yrityskaupan myötä Microsoftista tulee maailman kolmanneksi suurin peliyhtiö. Yhtiön ohittavat liikevaihdossa ainoastaan kiinalainen Tencent ja japanilainen Sony. Kaupan mukana Microsoft saa omistukseensa Activision Blizzardin pelit, joista muutamina suosituimpina loistavat muun muassa Candy Crush, Call of Duty, Overwatch ja World of Warcraft. Näistä peleistä on myös moni pikacasino tuottanut omia versioitaan.

Microsoft aikoo sisällyttää Activision Blizzardin pelejä osaksi Xbox Game Pass -tilausta, joka toimii kuukausimaksulla. Tällöin osa peleistä olisi Game Pass -tilaajille ilmaisia, mutta esimerkiksi PlayStationin käyttäjät joutuisivat pulittamaan peleistä tietyn summan. Vielä on kuitenkin epäselvää, mitkä pelit sisältyisivät Game Passiin.

Paljon avoimia kysymyksiä

Microsoftin Activision Blizzardin hankinta herätti välittömästi kysymyksiä yhtiön suurimmista peleistä. Saako Xbox yksinoikeuden markkinoiden suosikkiin, Call of Dutyyn? (Tällä hetkellä ei ainakaan näytä siltä.) Entä järjestetäänkö World of Warcraft/Elder Scrolls Online Crossover -tapahtumia? (Älä unohda, että Microsoft osti Bethesdan alle vuosi sitten.)

Nämä ovat tärkeitä yksityiskohtia, mutta Washington Postin haastattelussa Microsoft Gamingin toimitusjohtaja Phil Spencer käsitteli erästä vieläkin mielenkiintoisempaa kysymystä: miten käy kaikille Activisionin vanhemmille julkaisuille?

”Katsoin immateriaalioikeuksien luetteloa, ja siis, eiköhän ryhdytä hommiin!” Spencer sanoi. ”King’s Quest, Guitar Hero… minun pitäisi tietää tämä, mutta luulen, että heillä on myös HeXen.” Kyllä, HeXen on toden totta Activision Blizzardin omaisuutta. Se on todellinen kulttihitti, ensimmäisen persoonan peli, jossa käytetään taikuutta.

Microsoftin mahdollinen Activision Blizzardin hankinta tarkoittaa myös omistusoikeutta moniin muihin vuosien takaisiin pelimaailman luomuksiin, kuten kaikkien tuntemaan Crash Bandicootiin, joka on myös Sony PlayStationin alkuperäinen maskotti.

Spencer on kertonut olevansa innoissaan mahdollisuudesta herättää edellä mainitut klassikot henkiin uusilla lisäosilla. Klassikkopeleistä voitaisiin nähdä myös vaikutusvaltainen ja suosittu Tony Hawk -skeittilautasarja sekä muita rakastettuja hahmoja, kuten lohikäärme Spyro. Xbox-tiimillä riittää valinnanvaraa, sillä Activision Blizzardilla on immateriaalioikeudet vähintään 37 pelisarjaan aiempien yrityskauppojen myötä.

Microsoft toi aiemmin takaisin Age of Empiresin, joten kuka tietää, ehkä se tekee samoin myös StarCraftille – kenties saamme joskus vielä StarCraft: Ghostin (tai sitten ei.) Siitä on myös tovi, kun olemme viimeksi nähneet uuden Warcraft-pelin… No, vain aika näyttää, mitä on luvassa!

Yhteistyö tuo lisäresursseja

Spencer kertoo, että Xbox-tiimi keskustelee pelikehittäjien kanssa Activision Blizzardin franchising-peleistä. “Toivomme, että voimme työskennellä heidän kanssaan kaupan toteuduttua varmistaaksemme, että meillä on resursseja työstää franchising-pelejä, joita rakastin lapsuudessani, ja joita tiimit todella haluavat saada mukaan”, Spencer sanoi. ”Odotan innolla näitä keskusteluja. Uskon todella, että kyse on resurssien ja valmiuksien lisäämisestä.”

Spencerin mukaan noin 60 miljardin euron hankkeella pyritään siihen, että Microsoft erottuu kansainvälisessä pelimaailmassa. Tämä siirto vie sen teknologiajättiläisten, kuten Applen, Googlen, Metan, Netflixin ja Tencentin joukkoon, ja auttaa tunkeutumaan pelialalle erilaisten projektien ja investointien avulla.

Yrityskauppaan sisältynyt paljon haasteita

Activision Blizzardin hankintaprosessi alkoi vuoden 2021 loppupuolella. Projektin aikana Microsoft on joutunut kohtaamaan haasteita, mukaan lukien Activision Blizzardin oikeudenkäynnit, joissa yhtiötä syytettiin sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä.

“Vietimme Activision-tiimin kanssa aikaa tutkiessamme tapahtumien kulkua ja lukiessamme työntekijöiden mielipidekyselyjä. Meillä oli hyvät keskustelut heidän kanssaan aiheena heidän edistymisensä ja tulevaisuuden suunnitelmansa”, Spencer sanoi ja lisäsi, että pitkän sääntelyprosessin aikana Microsoftilla ei olisi mitään osuutta Activisionin oikeudellisiin ongelmiin. “Meidän täytyi katsoa näitä tulevaisuuden suunnitelmia ja varmistaa, että meillä oli jonkinlainen luottamus niihin.”

Microsoftin työntekijät, kuten useimmat suuret teknologiayritykset, eivät kuulu ammattiliittoihin. Kun Spenceriltä kysyttiin, miten hänen yrityksensä suhtautuu ammattiliittoihin, hän vastasi: ”Olen nyt täysin rehellinen. Minulla ei ole paljoakaan henkilökohtaista kokemusta ammattiliitoista. Olen ollut Microsoftilla 33 vuotta. Joten en aio esittää asiantuntijaa tässä, mutta sanon, että keskustelemme siitä, mikä saa heidät tekemään parhaansa, ja se, kuten voit kuvitella, on meille luovalla alalla tärkeintä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *